2012. november 27., kedd

Játékhajó az óceánon

A brit tudós Robin Lovelock nem mindennapi ötlettel örvendeztette meg a világot. Egy kicsi játékhajót szeretne átküldeni az Atlanti-óceánon, Angliából Amerika partjáig. A kis "játékszert" Snoopy Sloop-nak hívják, 13 kg, és 90 cm magas.

Videó Snoopy-ról akcióban: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=R-LHy3CyBa8

Kinek jutna eszébe ilyesmi? Nos, ez jó kérdés. De korántsem tűnik légből kapottnak az ötlet, mivel tudósunk közel 4 éve építgeti álomhajóját, és eddig több mint 449 fontot (kb.160 ezer forint) költött hóbortjára.
És hogy mennyire felkészült a kis utazó? Fedélzetén fejlett navigációs rendszer található, rendelkezik műholdas helymeghatározóval. Teljesen az újrafelhasználható energiaforrásokra támaszkodik - a szél hajtja, és rendszerei napenergiával működnek. Ha minden jól működik, elérheti az óránkénti 4,8 km-es sebességet is. Azonban így is több mint fél évbe fog telni, míg átszeli az Atlanti-óceánt.
Ennek ellenére a tudós bizakodó. Elmondása alapján már több mint 8 ezer tesztkilométer van  hajója mögött. Véleménye szerint a kis játék képes lesz megbirkózni a hullámokkal, az időjárással, de az esetleges potyautas sirályok sem zavarják meg.
Ha sikerül a terve, ő lesz a legelső ember, aki távirányítású játékhajóval "szeli át" az Atlanti-óceánt. A visszaút terve már be is van programozva Snoopy-ba. Fő az önbizalom :)

Forrás:origo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése